Sagalassos

 

Beschrijving project

Het Gallo-Romeins Museum ontwikkelt een tentoonstelling over de opgravingen van het antieke Sagalassos (Turkije). De opgravingen vinden al ruim twintig jaar plaats onder leiding van prof. Dr. Marc Waelkens van de Katholieke Universiteit Leuven. Het onderzoek wordt gekenmerkt door zijn vernieuwende, interdisciplinaire aanpak, baanbrekend binnen de archeologie. De opgravingen in Sagalassos behoren tot de grootste in de wereld, de site vormt een belangrijk onderdeel van het rijke culturele erfgoed van Turkije.

De resultaten van het onderzoek in Sagalassos en in het bijzonder de opmerkelijke vondsten die de afgelopen jaren steevast het wereldnieuws wisten te halen, worden een eerste en wellicht ook enige keer buiten Turkije aan het grote publiek gepresenteerd.

 De tentoonstelling Sagalassos, stad in de wolken, is te bekijken van 29 oktober 2011 tot en met 17 juni 2012.

Met de tentoonstelling wenst het museum in eerste instantie de onderzoeksresultaten van meer dan 20 jaar archeologisch onderzoek in Sagalassos voor een ruim publiek te ontsluiten.  Daarenboven biedt de tentoonstelling het museum de kans om zijn wetenschappelijk profiel aan te scherpen via een wetenschappelijk congres, 6 lezingen en een meertalige catalogus, enz.

D.m.v. 3 gerichte evenementen wil men de betrokkenheid van de Turkse gemeenschap in de regio vergroten en zo ook op lange termijn het museumbezoek stimuleren.

Tenslotte wenst het museum met deze tentoonstelling ook nieuwe doelgroepen aan te spreken (schoolkinderen) en haar geografisch bereik te vergroten (Nederland, Duitsland, enz.)

Project promotor

Provinciaal Gallo-Romeins Museum

Kielenstraat 15

3700 Tongeren